Iluminatul casei- tipuri de iluminat

Iluminatul casei joaca un rol foarte important pentru a transforma atmosfera si a crea un spatiu special. Iluminatul a depasit statututul de functionalitate, acesteia adaugandu-se si designul si stilul corpurilor de iluminat. Alegerea corpurilor de iluminat potrivite contribuie semnificativ la realizarea sarcinilor din casa si la relaxare, creand o atmosfera placuta.

Atunci cand ne gandim la iluminatul casei trebuie sa tinem cont de cele teri tipuri: general, ambiental si de accent. Cand vorbim despre iluminatul general, ne gandim la corpuri montate pe tavan, orientate de cele mai multe ori spre plafon. Astfel, lumina va fi reflectata de suprafata acestuia, fiind dispersata in toata camera. In ceea ce priveste iluminatul ambiental, acesta este asigurat de veioze si lampadare. Prin folosirea acestor corpuri de iluminat se obtine o lumina difuza in camere, foarte placuta si relaxanta. Iluminatul de accent se obtine prin utilizarea corpurilor de iluminat care asigura directionarea luminii catre anumite zone din incapere. Zonele din incpare unde se poate utiliza iluminatul de accent sunt: insula de bucatarie, masa de dinning, diferite obiecte care se doresc sa fie scoase in evidenta.

Iluminatul casei poate modifica aspectul si influenta atmosfera. Este ideal ca o incapere sa beneficieze de cel putin doua tipuri de iluminat. Atunci cand alegem corpurile de iluminat, trebuie sa tinem cont de intensitatea acestora. Intensitatea luminii trebuie adecvata fiecarei incaperi in parte, tinand cont de activitatile care se desfasoara in acestea.

Pe langa functionalitate, folosirea mai multor surse de iluminat intr-o incapere aduce un plus si in ceea ce priveste designul. Designerii de interior recomanda utilizarea conceptului de mix-and-match, din ce in ce mai prezent in interioarele actuale. Acest concept presupune alegerea corpurilor de iluminat diferite ca design si poate chiar si ca stil, care aduse impreuna personalizeaza decorul, aducand un plus de stil.

Corpuri de iluminat pentru living

Daca e sa descriem ce corpuri de iluminat sunt potrivite pentru fiecare incapere, nu putem sa incepem decat cu livingul. Acesta este de obicei una dintre cele mai spatioase camere ale casei. Versatilitatea descrie foarte bine acest spatiu, deoarece aici obisnuim sa petrecem cel mai mult timp atunci cand suntem acasa. Iluminatul general este de obicei utilizat in momentele festive, atunci cand petrecem timpul cu prieteni si rude. Iluminatul ambiental este util in momentele in care ne relaxam la televizor sau rasfoim cartea preferata. Iluminatul de accent il vom folosi pentru a scoate in evidenta obiectele preferate, cum ar fi un tablou. In ceea ce priveste alegerea efectiva a corpurilor de iluminat pe care sa le utilizam in living, putem alege candelabre, lustre, plafoniere, spoturi, lampadare so veioze. Acestea trebuie sa se plieze pe stilul de decor ales pentru acest spatiu. In trecut, utilizarea veiozelor era asociata cu dormitorul. In prezent, utilizarea veiozelelor in living aduce un plus de stil, unele fiind transformate in adevarate obiecte de arta. Petrecand cel mai mult timp in living, este recomandata utilizarea becurilor economice sau a celor cu LED.

Corpuri de iluminat pentru bucatarie

In ceea ce priveste bucataria, aceasta este considerata spatiul cu cel mai mult dinamism. Pregatirea meselor este una dintre cele mai intalnite activitati din acest spatiu, asa ca alegerea iluminatului corect este foarte importanta. In ceea ce priveste iluminatul general al bucatariei, se recomanda utilizarea unor corpuri de iluminat amplasate pe plafon. Aceste corpuri trebuie dotate cu becuri de o putere mai mare. Abajururile trebuie alese astfel incat sa nu impiedice propagarea luminii in intreaga incapere. Daca spatiile sunt mai mari se recomanda folosirea a doua corpuri de iluminat, sau alegerea unor corpuri de iluminat suplimentare, precum spoturile. Daca bucataria este prevazuta cu o insula, se recomanda utilizarea a mai multor pendule deasupra acesteia, astfel vom aduce un plus de stil spatiului. Un alt sfat este amplasarea benzilor LED sau a spoturilor aplicabile pe corpurile superioare ale mobilierului.

Corpuri de iluminat pentru dinning

Iluminatul genereal trebuie sa fie ales si pentru dinning, pentru mesele festive. Se recomanda alegerea unor surse de iluminat ambientale, care vor contribui la crearea unei atmosefere intime pentru mesele mai informale, petrecute alaturi de familie si prieteni apropiati. Pentru a transforma masa din dinning intr-un punct focal se recomanda amplasarea unor candelabre. O alta recomandatre este utilizarea a mai multor pendule, deasupra mesei. In ceea ce priveste abajuruile candelabrelor sau a pendulelor, putem alege abajururi transparente care asigura un iluminat general. Abajururile opace vor directiona lumina strict catre suprafate mesei, creand o atmosfera calda. Un detaliu foarte important, de care trebuie sa tinem cont este ca sursele de lumina pentru dinning, trebuie montate la aproximativ 60-70 cm deasupra meselor.

Corpuri de iluminat pentru dormitor

Dormitorul este spatiul unde ne refugiem pentru relaxare, este oaza noastra de liniste. In acest spatiu ar trebui sa predomince corpurile de iluminat ambiental. Cele mai potrivite pentru acest spatiu sunt aplicele de perete, veiozele si lampadarele. O tendinta generala in ceea ce priveste designul interior este renuntarea la corpurile de iluminat amplasate pe plafon. Astfel, corpurile de iluminat ambientale, fiind suficiente pentru a furniza lumina pentru intreaga incapere, o lumina nu foarte puternica.

Corpuri de iluminat pentru camera copiilor

In ceea ce priveste camerele celor mici, energia si buna dispozitie este cea care ar trebui sa predomine in acest spatiu. Optarea pentru un iluminat general in acest spatiu este necesara, deoarece trebuie sa ii sprijine pe cei mici in desfasurarea diferitelor activitati. De asemenea, se recomanda utilizarea unor surse de lumina ambientale cum sunt aplicele de perete si veiozele colorate, care sa incadreze tot interiorul intr-o poveste magica. Pentru iluminatul ambiental, se recomanda utilizarea unor becuri cu puetre mai mica.

Corpuri de iluminat pentru baie

Baia este de asemenea, un spatiu pentru care trebuie sa acordam o atentie deosebita atunci cand alegem corpurile de iluminat. Una dintre regulile de baza atunci cand alegem corpurile de iluminat pentru baie este de a alege surse care sa fie amplasate deasupra oglinzii, pentru reflectarea luminii, asigurand asftfel o vizibilitate adecavta pentru activitatile pe care le desfasuram aici. Daca baia este de dimensiuni mici, este suficienta montarea unui corp deasupra oglinzii. In schimb, daca baia are o suprafata mai mare, se recomanda pe langa corpul de iluminat de deasupra oglinzii amplasarea unui corp de iluminat pe plafon. Un detaliu foarte important in alegerea corpurilor de iluminat pentru baie este factorul de protectie pe care acestea trebuie sa le aiba, pentru a fi rezistente la umiditate.

Acestea sunt cateva sfaturi pentru iluminatul casei. Va invitam sa vizitati sectiunea noastra de magazin online pentru a alege cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru fiecare incapere a casei dumneavoastra.